Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Julia Theresia Claeijs
database-id
901


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Julia Theresia Claeijs     (Vrouw)
Leeftijd :26
Burgerlijke Status: Gehuwd met Hilaire René Baecke
Beroep :zonder
Adres :Biervliet
Geboortedatum : 21-04-1918Plaats:IJzendijke
Overlijdensdatum :09-10-1944    Plaats:IJzendijke
Datum overlijdensakte is 09-01-1945, nummer 1, IJzendijke.
Omgekomen als gevolg van beschieting in oktober 1944.
Begraven:Alg begraafplaats, Mauritsweg, IJzendijke,
Grafnummer:--82
Monument:
  • Plaquette Burgerslachtoffers, Burg Maarleveldstraat, Biervliet, op de plaquette wordt de naam vermeld.
  • Oorlogsmonument, Keizer Karelplein, Sas van Gent.
Tekst op monument:

Ten gevolge van oorlogsgeweld

R.I.P

Persoonlijk verhaal : Julia Theresia Claeijs

Claeijs Julia Theresia.

Geboren op 21 april 1918 te IJzendijke, woonplaats Biervliet. Overleden op 9 oktober 1944 te 11.30 uur te IJzendijke, 26 jaar, akte nr 1 .Echtgenote van Hilaire René Baecke. Dochter van Edemondus Claeijs en van Elodie Stephanie Perdaen, wonende te IJzendijke. Aangifte op 9 januari 1945 te IJzendijke, door Edemondus Claeijs, 59 jaar, vader.

Ze woonde op de boerderij “De Gemetschuur” in de Helenapolder bij Driewegen, Biervliet. In de nacht van 8 op 9 oktober 1944 werd de boerderij zwaar beschoten door artillerie. Baecke en zijn vrouw Julia, een onderduiker en knecht Frans Barendse bevonden zich in woning.  Bang geworden door dat vele geweld vluchtten allen in paniek het huis uit en probeerden al vallend en weer lopend de op het hof staande graan oppers te bereiken. Baecke en z’n vrouw liepen de kant van de weg op om de zich onder de oprit bevindende duiker te bereiken. Julia werd zwaar gewond door een granaatscherf in de rug en Barendse gewond aan de voet, Baecke werd licht gewond. Aan de woning was geen noemenswaardige schade. In de loop van de nacht werden de gewonden op een ergens in Driewegen opgehaalde vierwielige venterskar van een groenteboer met een paardje er voor, door Hiliare Baecke naar IJzendijke gebracht. In de vroege morgen kwamen ze aan bij het noodhospitaal toen nog in R.K jongensschool aan de Karnemelkstraat. Julia is daar nog verbonden maar in de voormiddag gestorven aan haar zware verwonding. Ook Barendse werd daar verbonden en verzorgd, woensdag 11 oktober verhuisde het hospitaal naar de brouwerij van Wijffels in de Waterpoortstraat.

Bron: verslag door Frans Barendse, Slijpstraat te IJzendijke, maart 2013. 

Bronnen
Oorlogsslachtoffers IJzendijke, de heer H. Hamelijnck;
Bron geboorte: geboorteakte 23

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id