Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Mauritius van den Bossche
database-id
8531


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Mauritius van den Bossche     (Man)
Alias/Schuilnaam:Maurice
Leeftijd :18
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Johannes Ludovicus van den Bossche en Albertina Marie Sudijn
Beroep :Landbouwersknecht
Adres :Waterlandkerkje
Geboortedatum : 16-04-1926Plaats:Waterlandkerkje
Overlijdensdatum :17-10-1944    Plaats:IJzendijke
Datum overlijdensakte is 10-11-1944, nummer 31, IJzendijke.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Persoonlijk verhaal : Mauritius van den Bossche

Bossche van den Mauritius (Maurice).

Geboren op 16 april 1926 te Waterlandkerkje. Overleden op 17 oktober 1944 om 15.30 uur te IJzendijke, 18 jaar, landbouwknecht, woonplaats Waterlandkerkje, begraven te IJzendijke. Zoon van Johannes Ludovicus van den Bossche en van Albertina Marie Sudijn. Aangifte op 10 november 1944 te IJzendijke, akte nr 31, door Johannes van den Bossche, vader. Hij werkte op de boerderij van Edemond Buysse gelegen aan de Zevenhofstedenstraat onder IJzendijke.

Boven de keet en convent bevond zich de “pîzel”, de graanzolder. Hier waren Edemond Buysse, Bertrand Blondeel en Maurice van den Bossche bezig met het een draden rijgen van tabaksbladeren. Het gebouw werd getroffen door een granaatinslag, een voltreffer. Bertrand en Maurice waren op slag dood en Edemond gewond aan het gelaat (neus) en daardoor voor altijd getekend. Maurice is toen door toedoen van zijn vader, als een van de weinigen “gekist” begraven te IJzendijke.

Bron: Hermien van de Bossche-de Jonge te Eede, schoonzuster van Maurice, 23 mei 2013.

Bronnen
Gem Sluis; oorlogsslachtoffers IJzendijke, de heer H. Hamelijnck;
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 31

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id