Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Abraham Goedhals
database-id
7387


Burger

Categorie :Onbekend
Naam :Abraham Goedhals     (Man)
Leeftijd :36
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Abraham Goedhals en Amelia Joanna Porreij
Beroep :2e Stuurman KV
Adres :Schoondijke
Geboortedatum : 10-12-1904Plaats:Schoondijke
Overlijdensdatum :06-06-1941    Plaats:Atlantische Oceaan a/b ss IJselhaven
Getorpedeerd door de U-43.
Begraven:Zeemansgraf
Grafnummer:Koopvaardij--0
Monument:
  • Gedenkboek 38.                                                                               
  • Oorlogsmonument, Algemene en Protestantse begraafplaats, Doctor Huizingastraat, Schoondijke, op de plaquette wordt de naam vermeld.                                           
  • Nationaal Koopvaardij Monument "De Boeg", Boompjeskade, Rotterdam.
Persoonlijk verhaal : Abraham Goedhals

De IJselhaven vertrok op 29-05-1941 in ballast van Liverpool naar de St. Lawrence rivier in konvooi OB328. Op 06-06-1941 werd het konvooi ontbonden en het schip voer alleen verder. Reeds enkele uren later, ook op 06-06-1941, werd de IJselhaven om 16.20 uur op de Atlantische Oceaan in positie 49.25NB-40.54WL getroffen door 2 torpedo's, afgevuurd door de Duitse onderzeeboot U-43. Een ontzettende ravage ontstond en het schip zonk binnen drie minuten en was verloren. Van de 35 opvarenden wisten 25 man in twee sloepen te komen. Één sloep met 10 man werd na 10 dagen gered door een Fins stoomschip, de tweede sloep met met 15 man is vermist zodat bij deze ramp 25 personen het leven verloren.

Scheepsrampen in oorlogstijd 1940-1945. Het ss IJselhaven, toebehorende aan de N.V. Gebr. van Uden te Rotterdam, vertrok op 29-05-1941van Liverpool naar St. Laurens rivier. Tot 06-06-1941 vooer de IJselhaven in konvooi op welke datum ze orders kreeg haar reis alleen te vervolgen. Op dezelfde dat werd het schip getroffen door een torpedo, direkt gevolg door een tweede. Order werd gegeven de reddingboten te strijken aangezien het schip snel zonk. Nadat appél was gehouden bleken vermist te zijn: M.P. de Waard, gezagvoerder, H. Geijp, 4e machinist, W. Hoefman, 3e stuurman, J.J. Rootering, ass. machinist, P. de Haan, 2e machinist, I. Breeman, kok, M.D. Vlaskamp, hofmeester, K. Smith, koksmaat (Eng), J. de Bruin, matroos, P. Volkrijk, messroombediende, L. Bergman, donkeyman, J. Smit, bootsman. 

Bron: Stichting Maritiem Historische Databank.

Bronnen
Vandaag gebeurd;
Bron geboorte: geboorteakte 58

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id