Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
René Gustaaf van de Vijver
database-id
7334


Burger

Categorie :Geëxecuteerd/Standrecht
Naam :René Gustaaf van de Vijver     (Man)
Leeftijd :38
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Theophilus van de Vijver en Marie Valerie Baecke
Beroep :Landbouwer
Adres :IJzendijke
Geboortedatum : 23-07-1906Plaats:Koewacht
Overlijdensdatum :23-09-1944    Plaats:IJzendijke
Datum overlijdensakte is 31-12-1945, nummer 61, IJzendijke.
Gefusilleerd.
Begraven:Alg begraafplaats, Mauritsweg, IJzendijke,
Grafnummer:--71
Monument:
  • Bevrijdingsmonument, 17 Oktoberplein, IJzendijke, op de plaqette wordt de naam vermeld.
  • "Monument voor Burgerslachtoffers", Nieuwstraat, IJzendijke.
Persoonlijk verhaal : René Gustaaf van de Vijver

Vijver van de René Gustaaf.

Geboren op 23 juli 1906 te Koewacht. Overleden op 23 september 1944 te IJzendijke,  akte nr 61, landbouwer, 38 jaar, ongehuwd. Zoon van Theophilus van de Vijver en Marie Valerie Baecke. Aangifte op 31 december 1945, door Laurens van der Vlugt, 63 jaar, opperwachtmeester.

Deze van der Vlugt verklaart dat op 2 mei 1945 te 10 uur is gevonden het lijk van René Gustaaf van de Vijver, vermoedelijk overleden op 23 september 1944, 38 jaren, landbouwer, geboren te Koewacht, woonplaats IJzendijke. In een later opgedoken bidprentje is als vermissingsdatum 14 september vermeld, hier is de datum uit de overlijdensakte van de Burgerlijke Stand aangehouden, gedaan door opperwachtmeester van der Vlugt.

Het lichaam van  René van de Vijver werd bij toeval gevonden door Camiel van Pamelen die in opdracht van de familie Carpreau hun tuin omspitte. Hij was zeer ondiep begraven en is letterlijk bovengespit. Op het lichaam werden geen papieren meer aangetroffen. De tuin lag langs de overlaadplaats van de Zeeuws Vlaamse Tram, de “Wissel”. Deze lag aan de toen Schoondijkse weg, nu Oranjestraat geheten, tegen de kom van de gemeente.

Het graf lag achter de stal van Isaac van de Sande, die op de hoek van de Schoondijkseweg en de Boulevard woonde. Hoe hij om het leven kwam is niet bekend.

Van de Vijver was geen gemakkelijk mens in de omgang. Hij had dikwijls problemen, vooral na cafébezoek. Hij was een geregelde bezoeker. Hij was ongehuwd en woonde in bij zijn zuster Hilda, gehuwd met Maurice de Smet, die ook aan de Schoondijkseweg (nu Oranjestraat) woonden. Hij had een grondige hekel aan de Duitsers en stak dat niet onder stoelen of banken, ook niet in hun bijzijn. Op een avond was hij met zijn maat op stap in het dorp en kwamen in het café van Constant de Jaeger, in de Trapstraat te IJzendijke. Daar het al spertijd was werd er niets meer geschonken, je mocht dan ook niet meer op straat zijn. Ze konden daar blijven slapen, naar huis gaan was te gevaarlijk. Zijn maat bleef, maar René was niet voor rede vatbaar en vertrok toch. Sindsdien werd hij vermist. Wat zich verder heeft afgespeeld is niet bekend, niemand heeft iets gezien of gehoord. Waarschijnlijk is het bij een controle uit de hand gelopen.

De Duitsers gedroegen zich anders dan in de eerste jaren van de bezetting, velen hadden op verschillende fronten gevochten en waren vanuit Frankrijk al naar hier gedreven en stonden onder grote druk. De bij de familie de Smet in de schuur verblijvende Duitse soldaten werden door hen dan ook min of meer verdacht hier de hand in te hebben gehad. Het blijft gissen.

Dit verslag wijkt af van hetgeen al eens eerder is gepubliceerd door een nieuwe getuige, Mevr. Georgette Termont - de Jaeger, dochter van de café houder, gedaan op 28 juli 2015.

Verdere bronnen: Johan de Smet te Oostburg, neef van het slachtoffer en Jan van de Sande te IJzendijke.

Bronnen
Oorlogsslachtoffers IJzendijke, de heer H. Hamelijnck;
Bron geboorte: geboorteakte 50
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 61

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id