Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Willem de Feijter
database-id
7218


Burger

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Willem de Feijter     (Man)
Leeftijd :46
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Jacobus de Feijter en Françoise Wilhelmus
Beroep :Landarbeider
Adres :Zaamslag
Geboortedatum : 05-10-1897Plaats:Zaamslag
Overlijdensdatum :20-09-1944    Plaats:Zaamslag
Getroffen tijdens beschieting Zaamslag.
Begraven:Gem begraafplaats, Veerstraat, Zaamslag,
Grafnummer:V--139
Nederlands Oorlogsgraf.
Tekst op monument:

Rust zacht

Persoonlijk verhaal : Willem de Feijter
Beschieting Reuzenhoeksedijk Othene

Door het vluchtende Duitse leger waren diverse voertuigen achtergelaten op de Reuzenhoeksedijk. Op 19 september 1944 waren diverse inwoners van het buurtschap Othene in afwachting van de komst van de Polen deze voertuigen aan het bekijken.

Een overvliegend verkenningsvliegtuigje zag de groep opgetogen mensen aan voor vluchtende Duitsers. Hij zend dit door naar de Poolse artillerie. Die opent meteen het vuur op Othene.

Uiteindelijk verliezen twaalf Zeeuws-Vlamingen, die dachten bevrijd te worden, hun leven door Pools granaatvuur; zeven uit Othene en vijf evacués uit Terneuzen. Heel Othene loopt een paar dagen later uit bij de begrafenis. Een bevrijdingsfeest zal er in de buurtschap daarna nooit gevierd worden, daarvoor is de herinnering aan de bevrijding te wrang.

Een aantal van de slachtoffers ligt begraven op de begraafplaats in Zaamslag (Othene hoorde in die tijd bij Zaamslag). In de nieuwe woonwijk is dit gedeelte van de Reuzenhoeksedijk omgedoopt tot Vrijheidslaan.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id