Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Robert John Kerr
database-id
6998


Militair

Categorie :Mijn/Munitie ontploffing
Naam :Robert John Kerr     (Man)
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Duncan and Jane McCulloch Kerr
Adres :26 Burnstreet
Irvine, Ayrshire, Scotland
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal Air Force Volunteer Reserve
Eenheid :Base Signals and Radar Unit
Rang :Aircraftman 1st Class
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 01-06-1924Plaats:
Overlijdensdatum :07-11-1944    Plaats:Noordzee a/b H.M.S. LST-420
Schip zonk ten westen van Oostende na op een mijn te zijn gelopen.
Begraven:Bergen op Zoom War Cemetery
Grafnummer:13-A-5
Eerste begraafplaats:Mil begr, Straatweg, Zoutelande,29-03-1945, 16.00u
Monument:

 

  • "Cross of Sacrifice", Bergen-op-Zoom War Cemetery, Ruytershoveweg, Bergen op Zoom.
  • Naam wordt vermeld op een marmeren plaquette, geschonken door de employees van de Irvine / and Fullerton Co-operative Society Ltd, onthuld op 28-09-1953.
Tekst op monument:

 

Beloved son of Duncan and Jane Kerr, Irvine, Scotland. He died that we might live.

Persoonlijk verhaal : Robert John Kerr

Aangespoeld gevonden op 29-03-1945 te Zoutelande bij paalhoofd 8.

Ondergang LST420
Terwijl operatie Infatuate in de afrondende fase verkeerde werden vanuit Engeland diverse militairen gereed gemaakt om in de gebieden rondom de Schelde gestationeerd te worden. Een van de schepen die uitvoer was de LST-420 (Landing Ship Tank) met aan boord No 1 Base Signals and Radar Unit (BRSU), RAF-personeel e.d. Zij zouden worden ingezet bij o.a. Gent en Antwerpen. Op 7 november 1944 was het weer in de Noordzee echter zeer slecht. Omdat het te gevaarlijk was kreeg de LST-420 geen toestemming de haven van Oostende binnen te varen en daar af te meren. Er moest noodgedwongen teruggekeerd worden naar de basis in Engeland. Nadat het schip gedraaid was om de terugreis te aanvaarden kwam het omstreeks 15.00u bij de Middelkerkerbank net buiten Oostende in aanraking met een Duitse zeemijn. De gevolgen waren catastrofaal; het 2 jaar oude schip brak in tweeën en het achterschip vloog in brand.Er konden slechts 31 mannen worden gered. Ruim 300 mannen van de BSRU, RAF, RMP, RAMC en RASC verloren hun leven. In de periode daarna spoelden tal van lichamen aan op de kusten van België, Nederland (bijv. Westkapelle) en zelfs in Duitsland. De slachtoffers worden herdacht op verschillende herdenkingsmonumenten. In de bijgevoegde lijst kunt u de namen terugvinden die omkwamen of worden vermist na de ondergang van de LST 420.
Bronnen
Onderzoek René Hoebeke; cwgc.org; findagrave.com; wingstovictory.nl;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id