Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Johannis Jan van Eenennaam
database-id
6641


Militair

Categorie :Luchtaanval/bombardement
Naam :Johannis Jan van Eenennaam     (Man)
Leeftijd :38
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Jan François Eenennaam en Dina Maria Poppe
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Hr.Ms. Van Nes
Rang :Sergeant-ziekenverpleger
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 29-01-1903Plaats:Grijpskerke
Overlijdensdatum :17-02-1942    Plaats:Javazee a/b Hr.Ms. Van Nes
Gezonken na aanval van Japanse vliegtuigen van het vliegkampschip Ryujo.
Begraven:Zeemansgraf
Grafnummer:KDH 3--0
Monument:
  • Gedenkboek 38.
  • Marinemonument, "Hr.Ms. Van Nes", Middenweg, Den Helder, op de plaquette wordt de naam vermeld.
  • Herdenkingsplaquette, Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen, in de kapel bevindt zich de plaquette, is voor hen die een zeemansgraf vonden in het Verre Oosten tussen dec 41 - aug 45.
Persoonlijk verhaal : Johannis Jan van Eenennaam

Troepentransportschip SLOET VAN DE BEELE (1914) van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, onder kapitein C.L. van Dierendonck en de torpedobootjager Hr. Ms 'Van Nes', die als haar beschermer meevoer, worden in de Gasparstraten, ten zuiden van het eiland Bangka, door vliegtuigen van het Japanse vliegkampschip 'Ryujo' aangevallen en beiden tot zinken gebracht op positie 03.27° Z / 106.38° O. Enkele vliegboten van de Marine Luchtvaartdienst kunnen vele overlevenden van beide schepen nog weten te redden. De Catalina 'Y 62' levert daarbij de ongeëvenaarde prestatie om 87 drenkelingen in een enkele vlucht te redden en aan boord te nemen. De Dornier 'X 18' weet ook nog 55 overlevenden op te pikken. In totaal kunnen ongeveer 225 opvarenden worden gered totaal gered. DE SLOET VAN DE BEELE was met 383 KNIL-militairen van Tandnong Padan (Billiton) vertrokken naar Tandjong Priok. Omdat er ook nog burgers aan boord waren is niet bekend hoerveel personen het leven hebben verloren. De masten van het wrak van de SLOET VAN DE BEELE waren in 1958 nog steeds zichtbaar in de Gasparstraten. Bron: Stichting Maritiem-Historische Databank.

Slag om de Javazee

De Slag om de Javazee

Tijdens de eerste- en tweede slag in de Javazee probeerden de geallieerde legers tevergeefs een landing van de Japanse invasievloot op Java tegen te gaan. Het was de laatste grootste slag die de Japanners in de wateren rond Nederlands Oost-Indië voerden voordat zij de heerschappij over geheel Oost-Azië verkregen. Het verlies van de schepen en hun bemanning maakte tevens een einde aan de zelfstandig opererende oppervlaktevloot van de Koninklijke Marine voor de duur van de oorlog.

De eerste slag

In de eerste slag die plaatsvond op 27 en 28 februari probeerde een eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman een Japanse invasievloot met troepen voor de aanval op Java te stoppen. Zijn Combined Striking Force, bestond uit 14 Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische marineschepen die in de wateren van Nederlands-Indië opereerden, vooral kruisers en torpedobootjagers. Nederland verloor bij deze slag de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java en de jager Hr. Ms. Kortenaer en ruim 1.000 opvarenden, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman. De totale slag kostte 2.300 marinemannen het leven.

De tweede slag

De tweede slag vond plaats op 1 maart. Een aantal schepen die tijdens de eerste slag beschadigd waren werden op deze dag door de Japanners tot zinken gebracht. De      Hr.Ms Java werd op 27 februari omstreeks 23.20 aan de stuurboordzijde getroffen door een torpedo van de Japanse kruiser "Nachi". De torpedo zorgde voor een explosie in de achtermunitiebergplaats waardoor het achterschip afbrak. De machinekamer liep vol. Het schip maakte slagzij en zonk binnen een kwartier. Ondanks het feit dat een aantal mannen werd gered gingen naar alle waarschijnlijkheid 518 opvarende met het schip ten onder. In 1960 is een ondiepwater mijnenveger vernoemd naar de commandant van het schip kapitein ter zee Ph. B.M. van Straelen.

Zeeuwse verliezen in de aanloop naar de Slag

Niet alleen tijdens de Slag om de Javazee kwamen Zeeuwen om het leven. In de aanloop naar deze slag kwam ook al een aantal mannen om door luchtaanvallen van de Japanners.  

De uit Biggekerke afkomstige matroos Anthonie de Moor kwam op 11 februari 1942 om het leven. Hij sneuvelde aan boord van Hr.Ms. Prins van Oranje die ten zuidoosten van Poeloe Boenjoe tot zinken werd gebracht.

Op 17 februari, 10 dagen voor de Slag,  kwamen ook al diverse Zeeuwen in de Javazee om het leven. De "Van Nes" een torpedobootjager, die het troepentransport schip "Sloet van de Beele" begeleidde op haar reis van Billiton naar Java, werd door Japanse vliegtuigen geraakt. Nadat het in tweeën brak zonk het naar de bodem van de Javazee. Ook de Sloet van de Beele werd tot zinken gebracht.

Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 2

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id