Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Dirk Adriaan Cornelis de Maagd
database-id
6308


Militair

Categorie :Mijn/Munitie ontploffing
Naam :Dirk Adriaan Cornelis de Maagd     (Man)
Leeftijd :47
Burgerlijke Status: Gehuwd met Heiltje Molenaar
Adres :Curacao
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :
Rang :Majoor-torpedomaker
Operatie :Demontage Duitse torpedo bij Oranjestad.
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 15-09-1894Plaats:Tholen
Overlijdensdatum :17-02-1942    Plaats:Oranjestad
Datum overlijdensakte is 20-02-1947, nummer 56, Den Helder.
Stierf toen een Duitse torpedo, die men poogde te demonteren, ineens ontplofte.
Begraven:Nederlands Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Grafnummer:A--656
Monument:
  • Herdenkingsmonument, Vossemeersepoort, Tholen.
  • Monument ter nagedachtenis, Marinierskazerne Savaneta, Saventa, Aruba.
Persoonlijk verhaal : Dirk Adriaan Cornelis de Maagd

Op 16 februari had U-156 in de buurt van de Nederlandse Antillen een drietal torpedo's op het vrachtschip ss Arkansas afgevuurd. De derde torpedo raakte het schip maar leverde geen fatale schade op. De U-156 moest zijn aanval afbreken nadat het door vliegtuigen werd aangevallen. Eén van de torpedo's die het doel miste belandde op het strand. De volgende morgen werd geprobeerd het projectiel onschadelijk te maken. Eerst werd geprobeerd het gevaarte met dynamiet te laten exploderen. Dit had geen resultaat. Vervolgens besloot men om de ontsteking (the pistol) uit de punt van de torpedo te trekken met een voertuig. Nadat een lange kabel aan de torpedo was bevestigd wilde men deze actie uitvoeren. Voordat de mannen op veilige afstand waren explodeerde de torpedo. Hierbij werden Sergeant Major D.A.C. de Maagd en de Mariniers L. Kooijman en J. Vogelezang direct gedood. Luitenant P. Joosse stierf een paar uur later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Een andere marinier A. Klein en twee schutters, Kok en Vernon raakten lichter gewond.

Oorspronkelijk van beroep bankwerker. Gediend als dienstplichting soldaat bij het regiment genietroepen van de Koninklijke Landmacht van 17 januari 1914 tot 30 juli 1917. Op 30 juli 1917 te Hellevoetsluis aangenomen als matroos torpedomaker. Op 7 maart 1918 gehuwd met Heiltje Molenaar.

Verblijft van oktober 1919 tot september 1922 in Batavia in de rang van korporaal torpedomaker en is daar geplaatst a/b Hr.Ms Panter en Siboga. Bevorderd tot sergeant torpedomaker in maart 1923. In juli 1925 vertrekt hij met zijn echtgenote en twee zoons, Dirk en Cornelis De Maagd met de SS Patria naar Soerabaja. Zij keren in november 1929 per motorschip Indrapera weer terug naar Nederland. De Maagd wordt bevorderd tot majoor torpedomaker op 1 september 1930.

In 1933 gaat De Maagd nogmaals kortstondig naar Soerabaja en is aldaar geplaatst op de Marinekazerne Oedjoeng, en a/b Hr.Ms. Van Galen en Banckert. Keert op 22 augustus 1935 terug naar Nederland met MS Johan de Witt en wordt geplaatst a/b Hr.Ms. Schorpioen te Willemsoord Den Helder.

De Maagd vertrekt op 7 oktober 1938 a/b Hr.Ms. Breda naar West Indie "Voorlopig voor den duur van eenige maanden". Op 25 oktober 1938 wordt De Maagd geplaatst op de torpedo werkplaats in Curacao. Zijn gezin blijft in Den Helder wonen en verhuist in 1941 naar Dordrecht.

De Maagd overlijdt op 17 februari 1942 op Aruba als gevolg van het onverwacht exploderen van een Duitse torpedo tijdens een demontage poging.

Na het noodlottige torpedo ongeluk op 17 februari 1942 op Aruba verhuist zijn weduwe Heiltje Molenaar in oktober 1942 naar Delft. Op 10 mei 1958 overlijdt Heiltje Molenaar in Dordrecht.

Bron: Bron: Nationaal Archief, NIMH, Bevolkingsregister Den Helder/ Regionaal Archief Alkmaar/Regionaal Archief Dordrecht

Geplaatst door willem submerged op 7 november 2014

Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 81
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 56

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id