Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Eric Francis Bell
database-id
4441


Militair

Categorie :Als gevolg van gevechten
Naam :Eric Francis Bell     (Man)
Leeftijd :28
Burgerlijke Status: Gehuwd met Beryl Joyce Goldsmith
Ouders :Osborne Alexander and Louisa Grace Bell
Adres :Walton-on-Thames, Surrey, England
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Royal Artillery
Eenheid :245 Battery, 62 Anti-Tank Regiment
Rang :Lieutenant
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 1916Plaats:Greenock. Scotland
Overlijdensdatum :22-01-1945    Plaats:Sint-Philipsland
Gesneuveld na Duitse commandoraid op Sint Philipsland.
Begraven:R.K. begraafplaats, Bredaseweg, Roosendaal,
Grafnummer:-A-7
Monument:
  • Oorlogsmonument, Alg begraafplaats, Langeweg, Anna Jacobapolder, op de plaquette wordt de naam vermeld.
Grafnummer 2313, klasse 4.
Tekst op monument:

"Ever green" in memory's garden. Greater love hath no man. Widow and relatives.

Persoonlijk verhaal : Eric Francis Bell

 

Luitenant Eric Francis Bell, oud 28 jaar. Luitenant Bell was een van de "troop commanders" in de 245e Batterij. Hij sneuvelde tijdens de Duitse aanval maar het is niet precies bekend waar dat gebeurde. Hij werd meteen na de actie begraven in Roosendaal op de R.K. Kerkhof in Rij A, graf 7 op 22-01-1945.

Vernielen Watertoren (Anna Jacobapolder)

 

In de nacht van 22 op 23 januari 1945 landde een groep van ongeveer 50 Duitse Commando's in de buurt van het veer in de Anna Jacoba polder (Sint-Philipsland). Ze waren die nacht vanaf Schouwen het water overgestoken om de watertoren, die als uitkijkpost werd gebruikt, te vernielen. De Duitsers hadden zich goed voorbereid en waren opgedeeld in 3 groepen. Een ervan richtte zich op de wachtpost aan het Zijpe. Een andere groep plaatste de explosieven bij de watertoren en een derde groep moest de tankdivisie die zich ter hoogte van de hoeve „Zeldenrust" ophield uit de strijd houden. De wachtposten, bemand door de Binnenlandse Strijdkrachten en geallieerde militairen, hadden in eerste instantie niets door maar toen ze de indringers ontdekten werd direct groot alarm geslagen. Nog voordat de tanks konden worden ingezet werd de Poolse tankcommandant staande in zijn koepel in het hoofd geraakt door een kogel. Op vrijwel hetzelfde moment bliezen de Duitsers de watertoren op. Hierna trokken ze zich weer terug over het Zijpe. Tijdens de actie werden 2 Britse militairen gedood, raakten er 6 gewond en werden twee militairen als vermist (mogelijk POW) genoteerd. Ook een drietal Polen sneuvelde. Een Nederlandse burger verloor het leven en er werden diverse gesneuvelde Duitsers gevonden. De Poolse tankcommandant overleed in een ziekenhuis in Bergen op Zoom aan zijn verwondingen en kreeg postuum het VM toegekend.

Bronnen
Winter aan het Zijpe; Heemkundekring Philippuslandt; westbrabantsarchief.nl; ww2talk.com;

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id