Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
William Malcolm
database-id
3913


Militair

Categorie :Gesneuvelde Militair
Naam :William Malcolm     (Man)
Leeftijd :20
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Diende in Geallieerd leger
Eenheid :284 Armoured Assault Squadron, RE
Rang :Dvr.
Status :DOW - Died of Wounds, Gestorven aan opgelopen verwondingen
Geboortedatum : 1924Plaats:
Overlijdensdatum :21-10-1944    Plaats:Antwerpen (DOW; getroffen in IJzendijke)
Ijzendijke-explosie
Begraven:Schoonselhof Cemetery, Antwerpen, Belgiƫ
Grafnummer:III-J-7
Monument:
  • "Monument voor Geallieerde Militairen", Isabellaweg, IJzendijke, op de middelste plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : William Malcolm
Explosie AVRE-tank aan de Isabellaweg bij Ijzendijke

Tijdens Operatie “Switchback” werd net zoals op andere plaatsen in Europa gebruik gemaakt van allerlei speciale pantservoertuigen van de Britse 79e Pantserdivisie. Deze apparaten stonden bekend onder de naam Hobart Funnies. Deze AVRE-tanks (Armoured Vehicle Royal Engineers). Deze omgebouwde tansk waren vrijwel allemaal gebaseerd op Churchill-tanks . Ze werden uitgerust met vlammenwerpers (Crocodiles ), Rieten matten, brugdelen of voorzien van mechanismen om mijnen te kunnen ruimen.

Een van deze apparaten had de naam Conger. Het was een door een Churchil tank gesleepte omgebouwde Brencarrier. Dit was een expirimenteel mijnopruimingsapparaat waarmee men een slang over een mijnenveld schoot, nadat de slag was gevuld met nitroclycerine blies men hem op.  Op deze manier ontstond een pad door het mijnenveld. 

Op 20 oktober 1944 ging er omstreeks 1 uur in de middag iets verschrikkelijk mis. Waarschijnlijk is er tijdens het bijvullen van de conger iets misgelopen met het gevolg dat de tankwagen die gevuld was met meer dan een ton zeer instabiele nitroglycerine ontplofte. De boerderij aan de Isabellaweg waar het gebeurde en een aantal voertuigen werden hierbij volledig vernield.

Er waren vele doden gewonden en vermisten. In de volgende dagen stierven er nog een aantal militairen in het hospitaal van Antwerpen aan hun verwondingen. 284 Armoured Assault Squadron 27 gedood en 9 vermist; Royal Canadian Army service Corps 10 gedood en 7 vermist; ‘A’ Troop 85 Battaljon, 11th Essex Medium Regiment - 3 gedood; Royal Electrical and Mechanical Engineers (REME) - 1 gedood. In totaal telt onze lijst slachtoffers 41 militairen waardoor ik er vanuit ga dat de vermisten reeds bij de gesneuvelden zijn opgeteld. 2 dochters van dhr Dobbelaere de eigenaar van de boerderij raakten gewond tijdens deze explosie.

Tijdens het ongeluk verloren geen burgers het leven. De 284e Pantsergeniecompagnie, een aanvals tankeenheid van de 79e Pantserdivisie verloor meer dan de helft van haar manschappen.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id