Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Maria Francke
database-id
2084


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Maria Francke     (Vrouw)
Leeftijd :80
Burgerlijke Status: Weduwe van Jacobus Davidse
Beroep :zonder
Adres :Klundert
Geboortedatum : 24-07-1864Plaats:Grijpskerke
Overlijdensdatum :03-11-1944    Plaats:Klundert
Voltreffer in huis waarin ze onderdak hadden.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:

Monument voor Burgerslachtoffers, Abdijplein, Middelburg.

Persoonlijk verhaal : Maria Francke
Voltreffer op Wagenstraat Klundert 12 Middelburgse Evacuees gedood

In 1942 startte de bouw van de Atlantikwal in Zeeland. Dit leidde ertoe dat veel Zeeuwen Walcheren moesten verlaten. Een aantal van hen werd overgebracht naar Brabant. Op 14 augustus 1942 15 inwoners van het Middelburgse rusthuis aan de Branderijmolengang overgebracht naar het Brabantse Klundert.

Ze werden ondergebracht in Villa Maria te Klundert. De bewoners werden goed opgevangen en raakten langzaam ingeburgert. In de herfst van 1944 rukten de geallieerden op in het Zuiden van Nederland. De Duitse troepen raakten in de knel. Ze probeerden de Moerdijkbruggen zo lang mogelijk te behouden. Klundert werd ineens frontlinie. De commandant van de Duitse troepen die in Klundert aankwam koos Villa Maria als onderkomen en zette de bejaarde inwoners op straat. Ze werden elders in Klundert ondergebracht. 12 van hen kwamen terecht in de kelder onder de schilderwerkplaats. De andere 3 kregen elders in Klundert onderdak.

Bij de verovering van Klundert kreeg de kelder van de schilderwerkplaats een voltreffer waarbij de 12 evacuees, die hier de nacht doorbrachten, de dood vonden. 

Onderscheidingen
.
Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland
Bron overlijden: overlijdensakte 65
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 65

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id