Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Jacob van de Plasse
database-id
20


Burger

Categorie :Mijn/Munitie ontploffing
Naam :Jacob van de Plasse     (Man)
Leeftijd :62
Burgerlijke Status: Gehuwd met Janna Domisse
Beroep :Landarbeider
Adres :Nieuwdorp
Geboortedatum : 08-09-1882Plaats:'s-Heer Arendskerke
Overlijdensdatum :09-11-1944    Plaats:Nieuwdorp
Vermoedelijk ontploffing landmijn.
Begraven:Geen graflocatie bekend
Monument:
  • Oorlogsmonument, Ring, Nieuwdorp, op de rechter plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Jacob van de Plasse

Jacob van de Plasse is vermoedelijk slachtoffer geworden van een Schu-mijn. Deze mijnen werden door de Duitsers rondom het Sloe ingezet. 

De Schu-mijn die door de Duitsers Schützenmine 42 werd genoemd was een antipersoneelsmijn die grotendeels uit hout bestond. Alleen de detonator was van metaal. Hierdoor was de mijn lastig te vinden met de eerste typen metaaldetectors. De geallieerden maakte gebruik van speurhonden om dit soort mijnen terug te kunnen vinden.  

Anti-personeelsmijnen hadden tot doel iemand te verwonden. Een gewonde militair kon niet meer aan het gevecht deelnemen en zorgde ervoor dat een ander hem moest verzorgen. 

Waarschijnlijk was Jacob nieuwsgierig naar de inhoud van het houten doosje. En is het bij het oppakken of openen in zijn handen geëxplodeerd.

Bronnen
Archief Bevrijdingsmuseum Zeeland
Bron geboorte: geboorteakte 75
Bron overlijden: overlijdensakte 60

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id