Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Maatje Burger
database-id
18


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Maatje Burger     (Vrouw)
Leeftijd :58
Burgerlijke Status: Gehuwd met Adriaan Otte
Beroep :zonder
Adres :Havenweg
Nieuwdorp
Geboortedatum : 25-03-1886Plaats:Wemeldinge
Overlijdensdatum :31-10-1944    Plaats:Nieuwdorp
Artilleriebeschietingen.
Begraven:Alg begraafplaats, Kasteelweg, Nieuwdorp,
Grafnummer:--39
Monument:
  • Oorlogsmonument, Ring, Nieuwdorp, op de rechter plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Maatje Burger

Nadat Nieuwdorp bevrijd was werd het dorp de verzamelplaats voor de geallieerden die zich voorbereiden op het oversteken van het Sloe. Manschappen en materiaal werden naar het dorp vervoerd.

De Duitsers beschoten het gebied vanaf Walcheren. Tijdens het inschieten vielen er op diverse plaatsen rondom Nieuwdorp bommen. Bij de Haven, in de Ring en aan de Havenweg. Een scherf van een van de granaten die in de Havenweg viel trof Mevr. Otte.

De Britten hadden een noodhospitaal in de kerk van de gereformeerd gemeente aan de Havenweg. Een Britse hospitaalsoldaat die snel aanwezig was kon alleen de dood constateren.

Artillerie beschieting van Nieuwdorp
Nadat Nieuwdorp zonder slag of stoot was ingenomen op 30 oktober 1944 starten de Duitsers vanuit Walcheren vanaf de volgende dag beschietingen. Veel Nieuwdorpers zoeken dekking in de bunker die aan het eind van de Havenweg staat. In de Havenweg wordt op 31 oktober 1944 Maatje Otte door een granaatscherf dodelijk getroffen.
Locatie van crash/overlijden bij benadering op de kaart
Bronnen
Slagveld Sloedam en Interviews

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id