Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Bertrand Joseph Blondeel
database-id
1732


Burger

Categorie :(Artillerie)beschieting
Naam :Bertrand Joseph Blondeel     (Man)
Leeftijd :27
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Gustaaf Josephus Blondeel en Augusta van Haele
Beroep :Electricien
Adres :Aardenburg
Geboortedatum : 09-06-1917Plaats:Eede
Overlijdensdatum :17-10-1944    Plaats:IJzendijke
Datum overlijdensakte is 09-11-1944, nummer 30, IJzendijke.
Getroffen door granaat.
Begraven:R.K. begraafplaats, Dorpsplein, Eede,
Grafnummer:--253
Monument:
  • Nationaal Monument "De Nederlandse Maagd, Koningin Wilhelminaplein, Eede, op de plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Bertrand Joseph Blondeel

Blondeel Bertrand Joseph.

Geboren op  9 juni 1917 te Eede, woonplaats Aardenburg. Overleden op 17 oktober 1944 om 15.30 uur te IJzendijke, akte nr 30, 27 jaar, elektricien, ongehuwd. Zoon van Gustaaf Josephus Blondeel en van Augusta van Haele. Aangifte op 19 november 1944, te IJzendijke, door Herman Joseph Blondeel, zijn tweelingbroer, 27 jaar. Aangifte op 9 december 1944, akte nr 76, Aardenburg, uittreksel uit het overlijdensregister van IJzendijke.

Half september 1944 moesten alle inwoners van Eede op last van de Duitsers evacueren, de familie Blondeel vond onderdak op de boerderij van Edemond Buijsse, gehuwd met Madeleine Blondeel, een zuster van Bertrand, aan de Zevenhofstedenstraat onder IJzendijke.

Boven de keet en convent bevond zich de “pîzel”, de graanzolder. Hier waren Edemond Buysse, Bertrand Blondeel en Maurice van de Bossche bezig met het aan draden rijgen van tabaksbladeren. Het gebouw werd getroffen door een granaatinslag, een voltreffer. Bertrand en Maurice waren op slag dood en Edemond gewond aan het gelaat (neus) en daardoor voor altijd getekend. 

Bron:  Hermien van de Bossche-de Jonge te Eede, schoonzuster van Maurice, 23 mei 2013. 

Bronnen
GA Aardenburg lijst slachtoffers oorlogsgeweld; Oorlogsslachtoffers IJzendijke, de heer H. Hamelijnc
Bron geboorte: geboorteakte 20

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id