Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Johannes Jacobus Boidin
database-id
1542


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Johannes Jacobus Boidin     (Man)
Leeftijd :24
Burgerlijke Status: Ongehuwd
Ouders :Izaak Boidin en Maria Jozina Breemes
Adres :Violetstraat 17
Oostburg
Diende in Geallieerd leger
Strijdkracht :Koninklijke Marine
Eenheid :Hr.Ms. Isaac Sweers
Rang :Matroos 2e klasse
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 08-04-1918Plaats:Oostburg
Overlijdensdatum :13-11-1942    Plaats:Middellandse Zee, a/b Hr.Ms. Isaac Sweers
Violetstraat 17
Getorpedeerd door de U-431.
Begraven:Zeemansgraf
Monument:
  • Herdenkingsmonument, Raadhuisplein, Oostburg, op het monument wordt de naam vermeld.
  • Gedenkboek 38.
  • Marinemonument "Hr.Ms. Isaac Sweers", Middenweg, Den Helder, op de plaquette wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Johannes Jacobus Boidin

Gedurende inzet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bestuurde Frans Noord-Afrika, werd Hr. Ms. Isaac Sweers op 13-11-1942 om kwart over zes in de ochtend tot zinken gebracht op positie 37.23NB-02.12OL. Ze kreeg op 55 mijl ten noordwesten van Algiers twee torpedo voltreffers van de Duitse onderzeeboot U-431 te verduren. De eerste raakte een volle olietank terwijl de tweede direct onder de brug en de officiersmess insloeg. Door de tweede torpedo werden 13 officieren die in hun hutten bij de longroom sliepen op slag gedood. Van de officieren hebben alleen de gezagvoerder, Willem Harmsen, die op de brug stond, en een van de officieren die dienst had, de ondergang overleefd.

Een aantal bemanningsleden kwam in zee om door brandende olie uit het getroffen schip dat zich over het wateroppervlak had verspreid. Na korte tijd kwamen ook de dieptebommen en andere munitie van de Isaac Sweers tot ontploffing. Van de 194 man die de Isaac Sweers bij haar laatste reis aan boord had vonden er 103, waaronder vijf Britten, de dood. De overlevenden werden door de bewapende Britse trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered. 

Bron: Wikipedia via scheepsnaam.

Het wrak ligt op de bodem van de Middellandse Zee op 37.23N, 02.12E.

Bronnen
O.G.S.;
Bron geboorte: geboorteakte 12
Overige bronnen: woonplaats: overlijdensakte 7

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id