Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Burgerslachtoffer details
Willem Jan Schrier
database-id
1104


Burger

Categorie :V1 of V2 Wapen
Naam :Willem Jan Schrier     (Man)
Leeftijd :3
Burgerlijke Status: Burgerlijke stand status onbekend
Ouders :Pieter Schrier en Jerina Pieternella Scherp
Adres :Kortgene
Geboortedatum : 09-04-1941Plaats:Kortgene
Overlijdensdatum :30-06-1944    Plaats:Kortgene
V-1
Begraven:Geen graflocatie bekend
Persoonlijk verhaal : Willem Jan Schrier
Het was vrijdagmiddag rond 15:15 uur en vanwege de oorlogsomstandigheden was er geen school. De schooljeugd stond te kijken naar een paardenkeuring op het land van Vogelaar in de Stadspolder aan de oostelijke rand van het dorp toen de V-1 neer kwam aan de Kaaidijk. Uit het noordwesten kwam de V-1 aan en je kon de motor horen toen deze plotseling zweeg. De V-1 boorde zich in de grond achter de Kanaaldijk schuin achter waar de Cebeco is/was. De ravage was enorm. Twaalf woningen werden door de luchtdruk weggevaagd. Vijf mensen te weten Cornelia Jacomina van der Kreeke 76 jaar, Jerina Pieternella Scherp 43 jaar, Gerard Jan Versluis 19 jaar, Johanna Maria Versluis 15 jaar en Willem Jan Schrier 3 jaar verloren hierbij het leven en eveneens vielen er zeven gewonden. De V-1 is waarschijnlijk in de omgeving van Antwerpen richting Londen afgevuurd maar uit koers geraakt. Bron: Wings to Victory, crash nummer 649, V-1, 30-06-1944, Kortgene.
V-1 ontploffing aan de kaaijdijk bij Kortgene
Op 30 juni 1944, omstreeks 14:45 uur bevond politieagent Westdorp zich in de bebouwde kom van Kortgene toen hij het fluiten van een voorbij vliegend voorwerp hoorde, "hetwelk eenige oogenblikken daarna in mijn nabijheid neerplofte." Hij begaf zich naar de plaats des onheild aan de oostelijke rand van Kortgene, in de Stadspolder, waar in een klap een aantal huizen met de grond gelijk was gemaakt." Drie inwoners vonden onmiddellijk de dood, zeven anderen raakten zwaargewond. Hiervan overleden er later nog twee Kortgene. Het lijkt erop dat Kortgene hiermee de eerste plaats in Zeeland was die getroffen werd door een V-1. NSB-burgemeester Slings probeerde het de bewoners nog om de tuin te leiden door te vertellen dat er een geallieerde bom op het dorp was afgeworpen. De bevolking die niet eens een vliegtuig had gezien liet zich door dit praatje niet om de tuin leiden.
Bronnen
Lijst slachtoffers Noord-Beveland door G. de Fouw

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij s.v.p. het database-id