Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
Walter David Amos
database-id
8786


Military

Category:Aircraft crash/incident
Name:Walter David Amos     (Man)
Age:21
Marital statusMarriage status unknown
Parents:Arthur David Amos and Lilian Amos-Sprague
Address:Reigate, Surrey
Served in Allied army
Army: Royal Air Force Volunteer Reserve
Unit:158 Squadron
Rank: Sergeant
Role: Pilot
Operation: Pamfletten droppen bij Lille
StatusKilled in Action
Birth-date1920Place:Reigate, Surrey
Died11-04-1942    Place:Oostende
Buried:Nieuwe Oosterbegraafplaats, Kruislaan, Amsterdam,
Gravenumber:85-C-14
Begraven op 8 juni 1942
Text on monument:

Deep in our hearts a memory is kept of one we loved and shall never forget

Persoonlijk verhaal : Walter David Amos
Noordzee Vickers-Wellington Mk.II W5482 NP-X

Pilot Sergeant Walter David Amos stijgt in de avond van 10 april 1942 om 22.01 op in de Vickers Wellington MK.II. Het toestel met serienummer W5482 en radiocode NP-X verlaat met 5 jonge mannen de thuisbasis van No. 158 squadron - RAF Driffield, East Riding (Yorkshire). Het doel van deze avond is om samen met 5 andere toestellen boven Lille pamfletten te droppen. Dit soort missies werd ook wel een Nickel-missie genoemd.

Het is niet bekend of het toestel op de heen of op terugweg problemen heeft opgelopen. The Bomber Command War Diaries stelt dat naast de grotere missie op Essen, die nacht diverse kleinere missies worden gevlogen. Hieronder de missie van dit toestel. 5 toestellen moeten pamfletten in Frankrijk afwerpen. Over een verloren toestel vinden we in de bomber command war Diaries niets terug.

Het toestel zou volgens de verlieslijsten van Chorley(Chorley, 2007) op 11 april op ongeveer 8 km van de kust van Oostende zijn neergestort. Die 8 kilometer moet worden beschouwd als een indicatieve waarde omdat nooit precies kon worden aangegeven waar een toestel nu precies neer kwam. Die 11e april zou wel kunnen inhouden dat het de terugweg betrof. 

Tijdens de crash komen alle bemanningsleden om het leven. Drie van hen zijn later aangespoeld en geïdentificeerd. Twee van hen zijn nooit gevonden. Het lichaam van de piloot, sergeant Walter D. Amos spoelde vermoederlijk aan op de kust van Noord-Holland. Hij is op maandag 8 juni 1942 begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

De lichamen van Sergeant Ian Mackirdy en Douglas Till zijn ook teruggevonden. Zij zijn beiden in Oostende begraven. De lichamen van Davies en Whitbread zijn nooit teruggevonden. Zij worden herdacht op de Runnymede memorial.

Sergeant Ian Mactaggart Mackirdy was op 7 april - drie dagen voor het incident -overgekomen van no 102 squadron. De andere vier kwamen allemaal van No. 104 squadron. Dit is het squadron waaruit no. 158 squadron in februari 1942 is ontstaan.

De ORB's laten zien dat dit de eerste vlucht is waarbij deze bemanningsleden samen in een toestel zaten. Het is de eerste keer dat Amos als piloot alleen de regie voerde. Bij 3 andere missies was hij als 2e piloot meegevlogen. Om bemanningen aan elkaar te laten wennen werden crews vaak eerst één of twee keer op een relatief eenvoudige missie gezonden. 

Het bevrijdingsmuseum is in het bezit van een landingsgestel van dit toestel. 

Sources
Onderzoek BM Zeeland; aircrewremembered.com;

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id