Slachtoffers Aircraft crashes
Civilian casualties details
Jan Adriaan Blok
database-id
8374


Civilian

Category:Unknown
Name:Jan Adriaan Blok     (Man)
Age:55
Marital statusMarried Adriana Christina van Wachem
Job:Arts
Address:Bergen, N-H
Birth-date30-01-1889Place:Rilland-Bath
Died15-01-1945    Place:Bergen, N-H
Buried:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Gravenumber:E--1429
First burial Place:Gem begraafplaats, Bergen, N-H
Date transfered:16-10-2017
Monument:

 

Herdenkingsmonument, Voorstraat, Egmond aan Zee.

Persoonlijk verhaal : Jan Adriaan Blok

 

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is de heer Blok huisarts in Bergen, NH. Daar raakt hij betrokken bij het verzet als hij als arts aangesteld wordt op het vliegveld Bergen. Als regelmatige bezoeker van het vliegveld geeft hij zijn ogen goed de kost en geeft zijn observaties door aan de Verzetsgroep Van Rij. 

Dokter Blok spioneerde voor de groep Van Rij en hielp daarnaast bij het verzorgen van onderduikadressen voor Joden. In april 1941 wordt de verzetsgroep Van Rij grotendeels opgerold en alle mannen komen in het Oranjehotel in Scheveningen terecht. De meeste worden veroordeeld tot 15 jaar tuchthuisstraf. De rol van dokter Blok wordt van ondergeschikt belang geacht. Hij komt vrij.

Hij blijft echter betrokken bij het verzetswerk en wordt begin 1942 weer opgepakt. Dit keer komt hij in de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht terecht. Daar blijft hij gevangen tot december 1944. Ziek en uitgeput van de doorstane ontberingen wordt dokter Blok vrijgelaten. Door het ontbreken van vervoer loopt hij vanuit Utrecht terug naar Bergen waar hij zes weken na zijn vrijlating thuis komt te overlijden.

Bron: Familie Blok

 

Sources
O.G.S.;
Source Birthgeboorteakte 5
Other Sources : woonplaats: overlijdensakte 16-01-1945, nummer 6, Bergen, N-H.

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id