Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
David Cameron Stewart
database-id
5452


Military

Category:Aircraft crash/incident
Name:David Cameron Stewart     (Man)
Age:25
Marital statusMarriage status unknown
Parents:David William Stewart and Lily Maud Cameron Stewart
Address:Waipori Falls, Otago, New Zealand
Served in Allied army
Army: Royal New Zealand Air Force
Unit:635 Squadron
Rank: Flight Lieutenant
Role: Pilot
Operation: Missie spoorwegemplacement Hasselt
StatusKilled in Action
Birth-date1918Place:Dunedin City, Otago, New Zealand
Died12-05-1944    Place:Oosterschelde thv Stavenisse
Neergeschoten.
Buried:Alg begraafplaats, Brugstraat, Wilhelminadorp,
Gravenumber:E-1-7
Persoonlijk verhaal : David Cameron Stewart

David Steward was de piloot van de Lancaster die in de nacht van 11 op 12 mei 1944 crashte. Zijn lichaam spoelde pas op 4 augustus 1944 aan in de buurt van Goes. Hij werd in Wilhelminadorp begraven. Het tijdelijke kruis dat op zijn graf stond bevindt zich thans in de collectie van het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp.

Om 22:45 uur opgestegen van Downham Market Norfolk en behorend tot de aanvalsmacht naar Hasselt – werd naar alle waarschijnlijkheid door Hptm. Ernst-Wilhelm Modrow (I./NJG 1) neergeschoten (alhoewel de Bomber Command losses spreken van Flak als oorzaak). De machine stortte om 00:15 uur ter hoogte van de Wittetonnenvlije nabij Stavenisse in de Oosterschelde.

Oosterschelde Avro-Lancaster ND924:F2-B
Het toestel nam deel aan een missie op de spoorwegknooppunten bij Hasselt. Het vertrok omstreeks 22.45 van de basis Downham Market en werd aangeschoten boven de Oosterschelde. De rapportages gaan uit van Flak treffers maar het is waarschijnlijker dat het toestel is neergehaald door Hauptman Ernst-Wilhelm Modrow (I./NJG 1). Het toestel stortte Oostelijk van Stavenisse neer bij de Witte Tonnen Vlije. De Duitse Kriegsmarine die uitvoer kon geen slachtoffers vinden. Een visser haalde de volgende dag een man uit het water. A.I. Johnstone hing aan een reddingsboei. Nadat hij aan land was gebracht werd hij door de Duitsers gevangen genomen. De volgende dag werd ook het lichaam van Flint gevonden in de buurt van Wemeldinge. Nadat hij aan land was gebracht werd hij daar begraven. Het lichaam van piloot Steward werd maanden later gevonden in de buurt van Goes. Hij spoelde op 4 augustus 1944 aan en werd in Wilhelminadorp begraven.
Medals
Mentioned in Despatches (GB)De naam van deze persoon is in een officieel rapport aan het opperbevel genoemd in verband met een heldhaftige of bijzondere actie tijdens een actie
.
approximately location of death or action
Sources
wingstovictory.nl; cwgc.org.; findagrave.com;

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id