Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
Izaäk Anthonie Daane
database-id
1802


In German (Mil.) Duty

Category:in German army
Name:Izaäk Anthonie Daane     (Man)
Age:28
Marital statusMarried Pieternella Heijboer
Parents:Willem Pieter Daane en Catharina Wilhelmina Kooman
Job:korporaal marinier / politie
Address:Rotterdam
Served in German or related army or collaborated with enemy
Unit:
Rank:
Operation: Infiltratie in Verzetsgroep
StatusKilled in Action
Birth-date25-06-1914Place:Yerseke
Died06-08-1942    Place:Anloo
SD-agent, infiltrant
Geliquideerd door verzet na het verraden van de groep Van Beest en Van Hattem
Buried:Geen graflocatie bekend
Persoonlijk verhaal : Izaäk Anthonie Daane

Isaac Anthonie Daane had NSB sympathieën. Nadat Nederland capituleerde verliet hij militaire dienst om in Rotterdam bij de politie te gaan. Hij had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". Vervolgens infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappinglijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd. Vlak nadat men binnen 'de groep van Beest' argwaan kreeg werd ook deze groep opgerold. 

Daane die niet wist dat hij was ontdekt werd meegelokt naar de heide bij Anloo en geliquideerd. Men vergat echter zijn agenda met aantekeningen uit zijn kleding te halen. Hierdoor konden na het vinden van zijn lichaam nog een aantal verzetsmensen opgepakt worden opgepakt. 

Verraad van Daane, leden van de groep Van Beest, Van Hattem en Niftrik opgepakt.

De groep ‘Van Beest’ werd in 1942 verraden door Izaäk Daane. Izaäk was een jaargenoot van Van Beest. In tegenstelling tot Van Beest had Daane NSB sympathieën. Hij was vrijwel direct na de capitulatie bij de politie gegaan en had hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "Leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". In 1942 infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken van personen die actief waren binnen de groep Van Beest en van Hattem. Het bleek als snel dat Daane hierachter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was het bedrog van Daane duidelijk. Daane, die niet wist dat hij was ontdekt, werd in de eerste week van augustus 1942 meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven. Omdat Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo vonden ze al snel het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het notitieboekje dat Daane bijhield konden ze nog een aantal verzetsmensen oppakken. Mogelijk zijn tijdens de verhoren van deze mannen nog meer namen genoemd zodat steeds meer verzetsmensen werden opgepakt.

Van Beest zelf kwam tijdens zijn arrestatie om het leven. De gevangengenomen verzetsmensen werden op basis van de gevonden bewijzen ter dood veroordeeld, of naar concentratiekampen gestuurd. De te dood veroordeelden werden in kamp Amersfoort werden vastgehouden en op 20 juli 1943 later samen met 15 anderen op de Leusderheide gefusilleerd. 

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"

approximately location of death or action
Sources
De groep Van Beest, Houterman

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id