Slachtoffers Aircraft crashes
Military details
Petrus Antonius Marie Avontuur
database-id
1008


Military

Category:During, or as as restult of combat
Name:Petrus Antonius Marie Avontuur     (Man)
Alias/Known as:Piet
Age:24
Marital statusMarriage status unknown
Parents:Johannes Avontuur en Johanna Francisca van Boxsel
Job:ass. Bedrijfsleider
Address:Princenhage
Served in Allied army
Army: Binnenlandse Strijdkrachten
Unit:4e Bataljon, 10e Regiment Stoottroepen
Rank: Sergeant
Role: Sectiecommandant Brabant
StatusUnknown
Birth-date30-01-1920Place:Princenhage
Died22-01-1945    Place:Sint-Philipsland
Datum overlijdensakte is 04-04-1945, nummer 9, Sint-Philipsland.
Gesneuveld na Duitse commandoraid op Sint Philipsland.
Buried:Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,
Gravenumber:A--1045
First burial Place:Begraafplaats Zuylen, Breda, 25K,2,24.
Date transfered:2007
Monument:
  • Oorlogsmonument, Alg begraafplaats, Langeweg, Anna Jacobapolder, op de plaquette wordt de naam vermeld.
  • Provinciaal Gedenkteken "De Brabantse Soldaat", Oude Torenstraat, Waalre, op één van de rouwborden wordt de naam vermeld.
Persoonlijk verhaal : Petrus Antonius Marie Avontuur

Piet Avontuur wordt op 30 januari 1920 geboren in Princenhage. Met het optrekken van de geallieerden door West-Europa, meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij als lid van het gewapend verzet bij wordt ingelijfd. Als lid van de stoottroepen helpt hij in het nog bezette Nederland mee in de voorbereiding van de Nederlandse bevrijding.

Hij komt om het leven op 23 januari 1945 tijdens de gevechten in en rond het Zeeuwse Sint-Philipsland. De exacte oorzaak van zijn dood is niet bekend; mogelijk is hij dodelijk getroffen toen hij het hoodkwartier probeerde te bereiken, of is hij gefusilleerd na te zijn gevangengenomen door de Duitsers en achtergelaten. Zijn nicht heeft het vermoeden dat hij om het leven is gekomen toen hij op de uitkijk stond. Piet overlijdt enkele dagen voor zijn 25e verjaardag. Hij wordt door een groep stoottroepers onder leiding van een Britse sergeant-majoor in een sloot onder de sneeuw teruggevonden. In Breda is de "Piet Avontuurstraat" naar hem vernoemd. Bron: brabantsegesneuvelden.nl

Vernielen Watertoren (Anna Jacobapolder)

 

In de nacht van 22 op 23 januari 1945 landde een groep van ongeveer 50 Duitse Commando's in de buurt van het veer in de Anna Jacoba polder (Sint-Philipsland). Ze waren die nacht vanaf Schouwen het water overgestoken om de watertoren, die als uitkijkpost werd gebruikt, te vernielen. De Duitsers hadden zich goed voorbereid en waren opgedeeld in 3 groepen. Een ervan richtte zich op de wachtpost aan het Zijpe. Een andere groep plaatste de explosieven bij de watertoren en een derde groep moest de tankdivisie die zich ter hoogte van de hoeve „Zeldenrust" ophield uit de strijd houden. De wachtposten, bemand door de Binnenlandse Strijdkrachten en geallieerde militairen, hadden in eerste instantie niets door maar toen ze de indringers ontdekten werd direct groot alarm geslagen. Nog voordat de tanks konden worden ingezet werd de Poolse tankcommandant staande in zijn koepel in het hoofd geraakt door een kogel. Op vrijwel hetzelfde moment bliezen de Duitsers de watertoren op. Hierna trokken ze zich weer terug over het Zijpe. Tijdens de actie werden 2 Britse militairen gedood, raakten er 6 gewond en werden twee militairen als vermist (mogelijk POW) genoteerd. Ook een drietal Polen sneuvelde. Een Nederlandse burger verloor het leven en er werden diverse gesneuvelde Duitsers gevonden. De Poolse tankcommandant overleed in een ziekenhuis in Bergen op Zoom aan zijn verwondingen en kreeg postuum het VM toegekend.

Sources
Winter aan het Zijpe; O.G.S.nl; brabantsegesneuvelden.nl;
Other Sources : woonplaats: brabantsegesneuvelden.nl

Although we do our utmost best to check the information before placing it on our site, the information on the site could contain errors We use only pictures and information that we collected from within our own archives or that was handed to us by family or through the public domain. If you think the displayed info isn't accurate or if you have other comments please let us know. Mail Databasebeheerder please state the database-id