Slachtoffers Vliegtuigcrashes
Militairen details
Lodewijk Johannes Kleijn
database-id
6828


Militair

Categorie :Onbekend
Naam :Lodewijk Johannes Kleijn     (Man)
Leeftijd :35
Burgerlijke Status: Gehuwd met S.J. van Wijk
Beroep :Arts
Adres :Kaban Djahé, Deli
Diende in Gealieerd leger
Strijdkracht :Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger
Eenheid :Medische Dienst
Rang :Reserve 1e Luitenant
Status :KIA - Killed in Action, gesneuveld
Geboortedatum : 27-09-1908Plaats:Goes
Overlijdensdatum :26-06-1944    Plaats:Straat van Malakka a/b Harugiku Maru
Getorpedeerd door de Britse onderzeeboot HMS Truculent.
Begraven:Zeemansgraf
Grafnummer:Krijgsgevangene--0
Monument:
  • Gedenkboek 43.
  • "KNIL-monument", Landgoed Bronbeek, Velperweg, Arnhem.
  • Herdenkingsplaquette, Nationaal Ereveld, Groenendaalseweg, Loenen,in de kapel bevindt zich de plaquette, is voor hen die een zeemansgraf vonden in het Verre Oosten tussen dec 41 - aug 45.
  • Monument "Hellships", Waterfrond Road, Subic Bay, Filippijnen.
Persoonlijk verhaal : Lodewijk Johannes Kleijn

Werd op 25-03-1942 gevangenomen in Lawesigalagala op Sumatra.

Het passagiersschip van de KPM Van Waerwijck werd in januari 1942 door de Nederlandse marine opgeëist om te Tandjong Priok te worden verbouwd tot werkschip. Op 5 maart 1942 werd het schip door de eigen bemanning in de haven van Batavia tot zinken gebracht. In juli van datzelfde jaar werd het wrak op last van de Japanners gelicht en hersteld. De bezetters namen het schip in dienst als Harugiku Maru en gebruikten het vooral als transportschip voor krijgsgevangenen. Op 26 juni 1944 werd het Nederlandse schip in Japanse dienst in Straat Malakka, nabij Sumatra, getorpedeerd door de Britse onderzeeboot HMS Truculent. De commandant van de Truculent, Lieutenant Commander R.L. Alexander, wist niet dat er zich aan boord van de Harugiku Maru 1.190 Nederlandse, Britse en Australische krijgsgevangenen bevonden. Deze gevangenen werden van een kamp in Belawan, Noord-Sumatra, naar Pakan Baroe gebracht om daar te werken aan de gelijknamige spoorweg (de Pakan Baroe-spoorweg werd ook wel de Sumatra-spoorweg genoemd en was de ontbrekende schakel tussen West- en Oost-Sumatra). 198 Krijgsgevangenen, onder wie 115 Nederlanders, kwamen bij deze ramp om het leven. De overige schipbreukelingen werden opgepikt door een Japanse tanker en verbleven een maand in Singapore voordat zij alsnog werden tewerkgesteld in Pakan Baroe. Bron: Traces of War.

Bronnen
O.G.S.; C.B.G.; Nat Archief;
Bron geboorte: geboorteakte 160

Hoewel we de uiterste zorg besteden aan de vulling van de database kunnen we niet de garantie geven dat de gegevens volledig zijn. De onderliggende bestanden waren niet altijd even volledig. We zijn bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de database. De foto's komen uit eigen archief, public domain of zijn ons door familieleden of museumbezoekers aangeleverd. Indien u aanvullingen heeft of opmerkingen dan zouden we dat graag vernemen. Mail het ons via databasebeheerders vermeld hierbij svp het database-id